Zoekhulp

Ieder mens heeft het recht diens familie te kennen. Dat is een belangrijk recht, waar Stichting Donorkind zich actief voor inzet. In 2010 waren we betrokken bij de oprichting van de KID DNA-databank van Fiom. Sinds 2017 helpen we ook donorkinderen om familie te vinden middels genetische genealogie. Dat is een combinatie tussen DNA- en stamboomonderzoek.

Ben je donorkind en wil je op zoek naar familie? Dan kun je een aantal dingen doen.

1. Kliniek/ziekenhuis

Neem contact op met de kliniek waar je verwekt bent of een eventuele rechtsopvolger, als de oorspronkelijke kliniek niet meer bestaat. Vraag daar om informatie en vraag eventueel samen met je moeder haar medisch dossier op waarin de behandeling beschreven staat. Kijk of je via de arts of kliniek een donorcode en/of donorpaspoort kunt achterhalen.

Naar klinieken

2. SDKB

Vraag gegevens op bij Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB). De SDKB is een uitvoeringsorgaan van de Rijksoverheid, belast met uitvoering van de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (WDKB, de wet uit 2004). Als er gegevens bekend zijn over jouw donorvader, dan kun je die via hen opvragen.

3. Fiom

Meld je aan bij de Fiom KID DNA-Databank. Dat is gratis. Als je donorvader daarin staat, kun je zowel hem als eventuele ingeschreven broers en zussen vinden. Als je donorvader er niet in staat, zijn ook broers en zussen slechts in zeer uitzonderlijke gevallen via deze databank vindbaar.
Zoek je broers en zussen, lees dan zeker door!

Naar Fiom

4. Internationale DNA-databanken

Last but not least: meld je aan bij een internationale DNA-databank. Er is een aantal grote databanken. Voor het vinden van broers en zussen adviseren we minimaal je DNA op te laten nemen bij MyHeritage. Mocht je in zoveel mogelijk databanken als nodig willen staan, start dan bij Ancestry en upload de resultaten naar o.a. FTDNA, MyHeritage en Gedmatch.

Let op: voor het vinden van broers en zussen is deze stap in je zoektocht cruciaal!

Als je donorvader via SDKB en Fiom onvindbaar blijkt, dan kun je ook met je DNA en stamboomonderzoek naar hem op zoek. Neem voor zoekhulp contact op met ons zoekteam ‘de Donor Detectives NL/BE’ op Facebook.

En vergeet niet: we gaan ze allemaal vinden!!!

Ervaringsverhalen zoeken met DNA

nl_NL_formalDutch